Розите на България

 11 май - празник на светите братя Кирил и Методий. Тази година тази дата се превърна в празник на всички български рози, пръснати в целия свят и подкрепяни от тези в България. Не се сещам за по-прекрасен и по-емоционален начин от инициативата на МОН "Розите на България" да отбележим този ден, насочен към подкрепа и съхранение на българския фолклор и традиции от училищата извън и в родината ни. 
 Приемайки каузата много лично и ентусиазирано, нямаше как Основно училище "Панайот Волов" в град Добрич да не се включи. В двора по време на голямото междучасие кръшно се виеше хоро, ученици и учители, хванати за ръце, бяха едно цяло, а енегрията беше изключително позитивна и зареждаща. Част от учителите бяха в народни носии, а някои от децата облякохме в елечета и престилки. 
 С моите ученици направихме красива изложба в класната стая с прелестите, които сме изработили в заниманията ни по фолклор, разгледаха и етнографската сбирка в нашето училище, която възродихме, а след часовете посетихме етнографската къща в града, построена през 1860 г. и от малкото отлично запазени архитектурни паметници от този тип. Децата изключително много се вълнуваха, проявиха страхотен интерес към всяка една от дейностите и със сигурност им остана едно невероятно преживяване, което искат да се повтори. 
 Затова нека продължим да предаваме от българския дух на нашите ученици, защото от тях зависи съхранението на българщината, а и просто си струва! 










Коментари

Популярни публикации от този блог

Поклон, народни будители!

21 ноември - Ден на християнското семейство

Коледно тържество